(Faal)angst

 

Wat is (faal)angst?

(Faal)angst is angst voor situaties, waarin je een prestatie moet leveren en waarin je beoordeeld wordt of denkt te worden. Je bent bang dat het je niet gaat lukken en dat anderen negatief over jou zullen gaan denken. Je kunt hierbij denken aan het houden van een presentatie, het maken van een toets, maar ook een rijexamen, een vraag stellen, naar een bijeenkomst gaan waar je niemand kent, of je mening geven.

(Faal)angst zorgt ervoor dat je in die situaties niet kunt laten zien wat je eigenlijk kunt. Je voelt je bijvoorbeeld zenuwachtig, kunt je minder goed concentreren, of klapt dicht. Het zweet breekt je uit en hoe hard je ook nadenkt, je kunt geen antwoord op de vraag meer bedenken. Of je wilt iets zeggen in een groep, maar je durft het niet omdat je bang bent dat anderen het niet interessant zullen vinden of je gaan uitlachen. Je blijft maar denken aan wat een ander over jou zou kunnen denken…

Bij deze situaties zullen er vaak allerlei vervelende gedachten door je hoofd gaan. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan het vast niet’, of ‘Ik doe ook nooit iets goed’, of ‘Het gaat bij mij toch altijd fout’. Dit levert vaak ook een vervelend gevoel op, zoals onzekerheid, angst, minderwaardigheid en spanningen.

Het kan dan zijn dat je lichamelijke klachten krijgt. Hoofdpijn, migraine, veel zweten, misselijk worden, hartkloppingen, slecht slapen of een slechte ademhaling, zijn allemaal klachten die je kunt krijgen wanneer je je gespannen voelt.

(Faal)angst is niet zomaar ontstaan, daar gaat vaak een hele geschiedenis aan vooraf. Daarom leer ik je om niet alleen om te leren gaan met deze spanningen en vaak ‘onware’ gedachten, ook leer je te zien hoe het komt dat jij hier nou eenmaal wat gevoeliger voor bent dan bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Hoe meer je zicht hebt op jezelf en op hoe jij omgaat met situaties, hoe beter jij in staat zal zijn om goed voor jezelf te zorgen, handiger te denken en op tijd even een pauzemoment in te lassen.

 

Wat levert het je op?

  • Inzicht krijgen in jouw manier van denken
  • Hulpbronnen ontdekken en hoe deze in te zetten bij situaties die spannend voor jou zijn
  • Zicht krijgen op manieren om je meer te ontspannen
  • Zicht krijgen op manieren om om te gaan met spanningen
  • Groeien in een positiever beeld van jezelf

Thuiskomen in jeZelf.net    |    Copyright 2024

Klik op de knop om te appen