Wat is EMDR en EMDR-i

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort EMDR, is een effectieve therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende, overweldigende of nare ervaring.

EMDR kan voor veel verschillende klachten worden ingezet. Je kunt denken aan:

  • Klachten na een traumatische ervaring, zoals een ongeluk, miskraam, overval, verkrachting, mishandeling of ander leed
  • Spanningsklachten door een aaneenschakeling van gebeurtenissen, zoals misbruik, rouw en verlies (van een geliefde, baan, autonomie)
  • Angsten, fobieën, paniekaanvallen
  • Sociale angst en weinig zelfvertrouwen
  • Depressie, burn-out en posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  • Slaap en concentratieproblemen
  • Machteloosheid, moeite met deze Coronatijd
  • Herbelevingen, nachtmerries, flashbacks
  • Vermijdings- en veiligheidsgedrag   

Hoe gaat EMDR in zijn werk

Je wordt gevraagd terug te denken aan de nare gebeurtenis, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de situatie te verzamelen, daarna wordt het verwerkingsproces gestart.

Je wordt gevraagd de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen, maar nu gebeurt dat in combinatie met een taak die het voor jou moeilijk maakt om aan iets anders te denken. Ik werk met het volgen van een lichtje op een lichtbalk, soms in combinatie met andere afleidende factoren, zoals piepjes via een koptelefoon of buzzers in je handen. Je zit ongeveer 30 cm van het licht af terwijl het licht heen en weer beweegt.

Hierbij gaat het om series (sets genoemd) van ongeveer 25 oogbewegingen. Na elke set wordt er even rust genomen en benoem je wat er bij je opkomt. Dit kan van alles zijn, zoals gevoelens, gedachten, lichamelijke sensaties of beelden. Het is heel belangrijk dat je alles gewoon spontaan laat gebeuren, je kunt het niet verkeerd doen. Ik begeleid je door het gehele proces heen.

Het EMDR proces brengt namelijk vaak een stroom aan allerlei verschillende associaties op gang en vaak verandert er wat. Je wordt gevraagd om je na elke set oogbewegingen te concentreren op de opvallendste verandering, waarna een nieuwe set volgt.

Waarom werkt EMDR

Waarom EMDR zo effectief is in de verwerking van nare gebeurtenissen komt, omdat terwijl je aan een nare gebeurtenis terugdenkt en tegelijkertijd afgeleid wordt (lichtje volgen, buzzers voelen trillen en/of piepjes horen), je werkgeheugen overbelast raakt. Er vindt als het ware een concurrentiestrijd plaats tussen de herinnering aan de nare gebeurtenis en je focussen op afleiding.

Het geheugen heeft op dat moment te weinig ruimte voor de nare gevoelens die aan die herinnering verbonden zijn omdat de afleiding ervoor zorgt dat je geheugen deze emotionele lading niet meer kan vasthouden. Hierdoor wordt de herinnering aan deze nare gebeurtenis zonder emotionele lading opnieuw opgeslagen en ontstaat de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te kunnen gaan geven.

Wel of geen EMDR

Wanneer jij je aanmeldt voor EMDR of andere therapie doorloop ik de volgende stappen:

  • Eerst vind ik het belangrijk om, vrijblijvend, kennis met je te maken. In dit half uur krijg jij een beeld en gevoel van en bij mij en ik van jou. Hier gaan we nog niet meteen je klacht onderzoeken maar kijk ik al wel of EMDR misschien geschikt voor je is of dat je met andere therapeutische behandelingen beter geholpen bent.
  • Wanneer jij voelt dat je bij mij in behandeling wilt komen en ik inschat goed met je te kunnen werken, plannen we een intake. Tijdens deze intake neem ik ruim de tijd om je klachten goed te onderzoeken en een behandelplan op te stellen. Hiervan schrijf ik een verslag wat jij te lezen krijgt ter goedkeuring. Zo weten we beide dat ik je goed heb gehoord en begrepen en weet jij ook of EMDR ingezet kan worden of dat we, samen, toch voor een andere ingang kiezen.
  • EMDR is een korte behandelmethode, wat betekent dat je soms, afhankelijk van je klacht, al met één sessie ‘klaar’ bent en geen last meer hebt van nare gevoelens en gedachten. Soms zijn meerdere sessies nodig.

EMDR-i

De i achter EMDR-i staat voor ‘Integratieve Psychotherapie‘. Klassieke EMDR kan snel en effectief werken maar in de praktijk blijkt echter dat er toch nog een essentiële stap ontbreekt, namelijk integratie en bewustwording. Een nare herinnering ontdoen van een emotionele lading – via de klassieke EMDR – is de eerste stap, maar daarmee kan bijvoorbeeld het gevoel van ‘alleen zijn’, zoals je je destijds hebt gevoeld, nu nog steeds voor een naar gevoel zorgen. Of er blijven toch triggers die jou toch steeds weer blijven activeren.

In dat geval werken we aan het versterken van je innerlijke hulpbronnen, krijg je inzicht in de werking van je zenuwstelsel en leer je beter om te gaan met de triggers van alledag. Hiervoor gebruik ik weer andere werkvormen, waaronder RDI.

RDI

Resource Development & Installation (RDI) kan worden ingezet om je persoonlijke draagkracht te vergroten. Dit proces verloopt anders dan bij EMDR, al is het een afgeleide van de klassieke EMDR-methode.

Tijdens een RDI sessie wordt er namelijk niet met een trauma gewerkt, maar juist met positieve ervaringen. We gaan op zoek naar bij jou passende hulpbronnen en kwaliteiten en deze worden ‘ingeprent’, zodat je de moeilijke situaties weer aan kunt. RDI is onder andere zeer effectief bij faalangst, maar ook bij het werken aan zelfvertrouwen. Daarnaast wordt deze methode vaak aanvullend gebruikt bij EMDR om iemand sterker te maken, meer draagkracht te geven en om een EMDR sessie positief af te sluiten.

Klik hier: 3 redenen waarom EMDR-i zo succesvol is

*Er zijn veel therapeuten die EMDR(-i) aanbieden, zowel binnen de reguliere GGZ als ook binnen de complementaire zorg. Het verschil in kwaliteit is groot. Ik vind zorgvuldigheid en deskundigheid heel belangrijk en heb dan ook een opleiding afgerond aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie, die voldoet aan de PLATO-eisen (post-HBO Psychosociale Basiskennis) en een minimaal aanvangsniveau stelt van Post-HBO.

Thuiskomen in jeZelf.net    |    Copyright 2024

Klik op de knop om te appen