Mindfulness

 

Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk – let maar eens op hoe vaak we op routine draaien. En dit, terwijl ons denkhoofd of ‘doorlopende babbelbox’, bezig is met iets anders. Met dingen uit het verleden of met de toekomst.

Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt. Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk.

Mindfulness geeft aan volledig met je aandacht ergens bij te zijn. Of zoals Eline Snel het mooi omschrijft: “Mindfulness of aandacht is je natuurlijke talent om je bewust en opzettelijk te focussen op één onderwerp én te merken als je aandacht afdwaalt”.

Mindfulness betekent vriendelijke aandacht schenken. ‘Aandacht’ omdat je observeert wat er in je omgaat: je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Je kijkt van moment tot moment. ‘Vriendelijk’ omdat je niet oordeelt. Dit is een wijze houding en vraagt oefening.

Vanuit IFS is mindful-zijn heel belangrijk. Wij noemen dat duaal-bewustzijn: Je merkt op dat je bent geraakt (Dit is een deel in ons. Er is bijvoorbeeld angst of verdriet wat je ook echt voelt) én jij bent daar getuige van (het Zelf). Vaak is er sprake van gemengd zijn met een deel van ons. Dan worden we dat wat wij voelen, denken, vinden, etc.

Maar vanuit IFS leer ik je om steeds meer de getuige positie in te nemen (Zelf-energie) en je gewaar te zijn van wat je voelt, denkt, of hoe jij je op dat moment (ineens) gedraagt in plaats van dat dan helemaal te worden en je er dus helemaal mee te identificeren. Dat noem je duaalbewustzijn. Hierdoor creëer je wat ruimte tussen dat wat je daadwerkelijk voelt, denkt, ervaart én dat opmerken en krijg je meer keuzeruimte. Wat gebeurt hier en wat is er wérkelijk nodig?

 

“Je kunt de golven in je leven nu eenmaal niet tegenhouden maar je kunt wel leren surfen”

Je kent vast wel van die momenten waarop je je even heel gelukkig voelt, fit en energiek. Dat je succesvol bent, lef hebt en ineens iets durft wat je normaal gesproken niet durft. Op die momenten ben je echt even helemaal aanwezig in dat moment, beleef je dat moment heel bewust.

Toch zijn er ook momenten dat je je niet zo goed voelt, somber, moe, onzeker. Op die momenten wil je dan misschien het liefst wegkruipen, even niet voelen, ergens anders zijn. Je leidt jezelf af, negeert je gevoel of wordt er helemaal in meegesleept. In dat geval zijn de beschermers in jou actief om ervoor te zorgen dat je niet voelt wat zo lastig is, iets uit de weg kunt gaat, etc.

Mindfulness
leert je op te merken hoe het NU met je is. Of dat nou gelukkig, moe, fit, somber, onzeker of iets anders is. Het gaat er niet om te leren om je op een bepaalde manier te voelen, te denken, te handelen maar meer over wat jij allemaal kunt opmerken over wat je voelt of denkt of hoe jij je gedraagd. Zo leer jij steeds meer en meer je eigen innerlijke systeem, jouw al dan niet gekwetste delen beter kennen en kun jij daar steeds beter voor leren zorgen. Alle delen hebben namelijk ALTIJD een positieve intentie, hoe onwaarschijnlijk soms ook.

En we hebben allemaal zo onze eigen automatische manieren van reageren op dat wat we voelen en denken. De vraag is of die automatische reacties altijd de beste zijn in dat moment. Vroeger absoluut, maar of dat ook nog geldt je voor huidige leven?

Wanneer je net voordat je wilt reageren even een klein moment stopt, even bewust wordt van je ademhaling en deze een aantal keren bewust volgt, zal je merken dat je automatische reactie al wat anders is geworden. Vaak wat minder fel of impulsief. Er ontstaat ruimte voor een blik naar binnen. Liefdevol kijken wat er geraakt is en kijken wat er wérkelijk nodig is.

Thuiskomen in jeZelf.net    |    Copyright 2024

Klik op de knop om te appen